Regulacija temperature s toplotno črpalko

V članku se bomo osredotočili na pomembno vprašanje regulacije temperature v vašem prostoru pri uporabi toplotne črpalke in talnega ogrevanja. S toplotno črpalko lahko učinkovito ogrevate svoj dom, vendar je ključno razmisliti o različnih načinih regulacije temperature, ki so na voljo. Vaša izbira bo vplivala na udobje, stroške in učinkovitost ogrevanja.  Predstavljamo tri glavne načine regulacije temperature.

  1. Regulacija Temperature po posameznih prostorih
    termostat Kronoterm toplotne črpalke

Način reguliranja temperature po posameznih prostorih, omogoča natančno prilagajanje temperature v vsakem prostoru posebej. Gre za najbolj komforten način, ki pa je hkrati tudi najdražji. Za dosego tega cilja se na vsako zanko talnega ogrevanja namesti elektro-magnetni ventil, in v vsaki sobi se namesti svoj termostat za regulacijo temperature. Celoten sistem postavitve toplotne črpalke zahteva posebno avtomatiko in najmanj 50-litrski zalogovnik, ki se namesti v kurilnici. Približno 20% naših strank se odloči za ta napredni način regulacije temperature pri talnem ogrevanju.

 

  1. Regulacija Temperature po posameznih etažah

Pri tem načinu se temperatura regulira po posameznih etažah. V kurilnici se poleg toplotne črpalke namestita dve obtočni črpalki, vsaka za svojo etažo. Termostat v vsaki etaži glede na nastavljeno temperaturo vključuje obtočno črpalko za to etažo. Tudi pri tem načinu je potreben zalogovnik. Sama regulacija je bistveno bolj enostavna in tudi cenejša izvedba kot pri prilagajanju temperature v vsakem prostoru. Kar 60% naših strank, ki se odloči za ogrevanje s toplotno črpalko, izbere način regulacije temperature po etažah.

 

Direktna Povezava Obeh Etaž na Toplotno Črpalko

Direktna povezava obeh etaž na toplotno črpalko je najcenejši način regulacije temperature. V tem primeru obtočna črpalka, nameščena v notranji enoti toplotne črpalke, poganja ogrevalno vodo skozi celoten sistem ogrevanja, temperatura se regulira po vremenski krivulji.

Regulacija temperature po posameznih prostorih je možna samo z odpiranjem na merilnikih pretoka posameznih ogrevalnih zank, kar pa lahko povzroči spremembe v celotnem sistemu. 

Ta način ni priporočljiv za stranke brez tehničnega znanja. Približno 20% naših strank se odloči za ta način, vendar se kasneje polovica teh strank odloči za prehod na način regulacije temperature po posameznih etažah. Pomembno je tudi vedeti, da opisani sistem velja za objekte, kjer se uporablja izključno talno ali izključno radiatorsko ogrevanje. V primeru kombinacije obeh načinov ogrevanja se sistem razdeli na visoko in nizko temperaturno cono, ki se uporablja za radiatorsko in talno ogrevanje.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Pri načrtovanju novega objekta je potrebno upoštevati tudi možnost hlajenja s pomočjo toplotne črpalke

Pri tem je treba biti pozoren na nastavitev temperature hladilne vode, da se prepreči kondenzacija, še posebej, če imate talne obloge, občutljive na vlago. V kolikor imate v objektu talno gretje, vam za hlajenje prostorov priporočamo uporabo konvektorjev. Tako kot klimatske naprave so na voljo v stenski, talni ali stropni izvedbi. Iz teh naprav je potrebno tudi odvajati kondenzno vodo po principu prostega pada ali posebnimi črpalkami, ki so za to namenjene. 

Preden se odločite za način regulacije temperature s toplotno črpalko, se posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo pomagali izbrati najboljšo možnost glede na vaše potrebe. Vaše odločitve bodo vplivale na udobje in učinkovitost ogrevanja ter hlajenja vašega doma. Za dodatne informacije in nasvete se obrnite na našo ekipo strokovnjakov.