PRENOSNE KLIMATSKE NAPRAVE - Kdaj se zanjo odločiti

Že v uvodu tega članka bom najprej odgovoril na naslovno vprašanje. Takrat ko res nimate druge možnosti. Prenosno klimatsko napravo  s klasično stensko, talno ali stropno klima napravo v osnovi ne moremo primerjati. Vse naprave seveda v prostor vpihavajo hladen zrak, vendar je med njimi še kar nekaj glavnih razlik.

 

USTVARJANJE PODTLAKA V PROSTORU

Klasične klimatske naprave v tako imenovani split izvedbi, imajo med zunanjo in notranjo enoto povezavo z bakrenimi cevmi, v katerih je plin freon. Notranja enota zajema temperaturo v prostoru in jo  odvede preko freonske povezave in zunanje enote. Notranja enota pobira zrak v prostoru, ga ohladi in odvede nazaj v prostor.

Prenosne klimatske naprave imajo posebno PVC cev katero se spelje v zunanji del objekta in preko te cevi se toplotna energija iz prostora odvede. Ker zajema zrak v prostoru in ga odvede na zunanji del objekta v prostoru nastane podtlak, kar povzroči uhajanje zunanjega toplega zraka skozi špranje (okna, vrata, zračnike, dimnik, itd.) nazaj v prostor. Uporabniki se poleg slabšega počutja v prostoru s podtlakom pritožujejo tudi, da jim naprava ne shladi prostora na želeno temperaturo. Prenosne klime seveda hladijo s svojo nazivno močjo, vendar je problem vračanja zunanjega toplega zraka nazaj v prostor.

 

HRUP PRENOSNE KLIMATSKE NAPRAVE

 Pri prenosni klimatski napravi je vse v enem ohišju: Kompresor, kondenzator, uparjalnik in ventilator, ki potiska topel zrak skozi cev na zunanji del objekta. Hrup oziroma brnenje naprave povzročata kompresor in ventilator. S tega razloga je v primerjavi s klasično klimatsko napravo hrup naprave nameščene v prostoru mnogo večji. V večini primerov stranke v nočnem času zaradi hrupa prenosne klimatske naprave izklapljajo.

 

KONDENZNA VODA

 Prenosna klimatska naprava ima vgrajeno posodo za kondenzno vodo. Ko se napolni se naprava samodejno izključi. Posodo je pred ponovnim vklopom potrebno izprazniti. Klasične klimatske naprave imajo cev za odvod kondenzne vode, ki se jo skupaj s freonsko instalacijo montira ravno toliko pod padcem (običajno 1% / meter), da kondenzna voda samodejno odteče iz notranje enote.

 

ZAKLJUČEK

Prenosna klima je rešitev za zelo majhne objekte, kamp prikolice, majhno delavnico, prostore ali objekte, ki so spomeniško zaščiteni in na fasado ni možno montirati zunanje enote klimatskih naprav. Prenosne klime so vsekakor bolje kot nič vendar učinkovitost hlajenja je mnogo manjša v primerjavi s klasično klimatsko napravo enake moči.

Vsekakor priporočamo, da klimatske naprave kupite pri lokalnih monterjih kateri vam bodo znali tudi svetovati, glede izbire naprave za vaš objekt.