Montaža toplotne črpalke - izbira izvajalca

Montaža toplotnih črpalk - kako izbrati pravega izvajalca?

Montaža toplotne črpalke deluje enostavno in nič posebnega, zato se jo v današnjem času loteva že  praktično vsak domači "mojster" ali vodovodar, vendar temu ni ravno tako. V Fonex Laharnar d.o.o. se v zadnjem času vedno več strank obrača na nas, da se jim monter kateri jim je prodal toplotno črpalko ne oglaša na telefon, ob dogovorjenem roku montaže ni prišel zmontirati toplotne črpalke, spet drugi so plačali avanse, monterji pa jim toplotne črpalke ne dobavijo z izgovorom, da jih ni na zalogi. Ker le gre za malo večjo investicijo, vam zato, da ne boste imeli zgoraj omenjenih težav, kot tudi težav s pridobivanjem subvencije za Ekosklad, podajamo nekaj nasvetov na kaj morate biti pozorni pri nakupu in izbiri monterja ogrevalnih toplotnih črpalk, kot tudi sanitarnih toplotnih črpalk.

 

1. Preverite podjetje oz. izvajalca montaže toplotnih črpalk in finančno stanje podjetja:

V večini primerov se del investicije nakupa toplotne črpalke plača v naprej oz. ob potrditvi naročila. Zato je za kupca zelo pomembno, da preveri komu denar nakazuje, kakšno je finančno stanje podjetja, koliko ima zaposlenih in koliko ima letnega prometa.

Zelo pomembne so tudi reference, saj le te nikoli ne lažejo. Vendar bodite pozorni. Montaža toplotnih črpalk poteka z roko v roki med usposobljenim elektromonterjem, ki vam bo povezal zunanjo in notranjo enoto, napravil priklop na električno omrežje, zagon in nastavitve parametrov, in vodovodarjem, kateri vam uredi strojne inštalacije. V primeru, da gre za toplotno črpalko voda - voda, pa v investiciji sodeluje še izvajalec vrtine. Vašega izvajalca prosite, da vam reference predstavi in v kolikor je mogoče tudi pelje na ogled reference v bližini vašega doma.

 

2. Za izvajanje montaže toplotnih črpalk in ostalih hladilnih sistemov morajo biti podjetja registrirana

 

Za izvedbo montaže toplotnih črpalk imamo v Sloveniji zakon, ki določa da morajo biti monterji licencirani - s spričevalom A za rokovanje s toplogrednimi plini kot tudi za namestitev in vzdrževanje naprav preverjanje uhajanja in zajem plinov ter namestitev, servisiranje, vzdrževanje, popravilo ali razgradnja nepremične opreme za hlajenje in klimatizacijo ter toplotnih črpalk. V kolikor vam bo toplotno črpalko montiral nekdo, ki nima spričevala in njegovo podjetje ni registrirano (seznam podjetji dobite tukaj) za tovrstno dejavnost vam bodo zavrnili vlogo za Ekosklad subvencijo.

 licenca za montažo toplotnih črpalk

3. Svetovanje o nakupu iz izvedbi

Priznani proizvajalci kot so toplotne črpalke Kronoterm in toplotne črpalke Mitsubishi Electric, Daikin, Samsung, Toshiba, Viessmann in ostali, redno organizirajo izobraževanja za svoje predstavnike in njihove monterje. Pomembno je, da se jih podjetja udeležujejo, pravi monter pa se tudi največ nanaša na svoje pretekle izkušnje in znanje, ki ga je pridobil skozi montaže. Podjetja, ki svoje delo opravljajo strokovno bodo prišla na ogled objekta pred samim naročilom investicije. Prav tako vam bodo znali svetovati katera toplotna črpalka, bi bila najbolj primerna za vas glede moči, ekonomičnosti, tipov bodi si je to toplotna črpalka voda-voda ali toplotna črpalka zrak-voda.

Svetovanje o nakupu toplotne črpalke                 

 

4. Po montaži toplotne črpalke

Nakup toplotne črpalke se nikoli ne konča samo z montažo. Ogrevalne toplotne črpalke kot tudi sanitarne toplotne črpalke je za optimalno delovanje potrebno vzdrževati. Pri izbiri izvajalca montaže se vedno pozanimajte glede garancije in servisa toplotne črpalke. Strokovnemu monterju ne bo težko si vzeti še nekaj časa, da vam po montaži in zagonu vaše nove toplotne črpalke predstavi delovanje, osnovno vzdrževanje, nastavitve in njeno nadzorno ploščo ter rokovanje le te.  Podjetja, ki se s prodajo in montažo ukvarjajo profesionalno organizirajo redni letni servis toplotnih črpalk in servis za klimatske naprave. Prav tako poskrbijo, da se v primeru težav stranki oglasijo in morebitne napake v najkrajšem možnem času tudi odpravijo. Iz naših izkušenj lahko potrdimo, da je komunikacija s stranko takoj po montaži večja, kot pred njo. Stranka svoj novo toplotno črpalko šele spoznava in velikokrat potrebuje pomoč pri upravljanju, prav tako pa stranki po opravljeni montaži pomagamo pri ureditvi dokumentacije za subvencijo Ekosklada.

 

 toplotna črpalka Kronoterm notranja enota       toplotna črpalka Kronoterm ADAPT

Seveda je faktorjev o izbiri same toplotne črpalke kot tudi izvajalcev in kriterijev še veliko več. Zgoraj navedeni so po našem mnenju eni izmed bistvenih. Veliko vlogo igra tudi finančna zmožnost investitorja, kot tudi nepoznavanje vseh faktorjev, zato marsikateri "zagrabi" poceni priložnost. Dobri izvajalci nikoli ne bodo najcenejši, saj le ti veliko dajo na izobraževanja, zaposlene, orodja, servis in garancijo, kar pa vse predstavlja strošek, ki pa se na dolgi rok povrne.

Podjetju Fonex Laharnar d.o.o. v teh letih zaupa že preko 800 strank toplotnih črpalk, največ z naše matične regije Primorske. Ponosni smo na naših 5 monterjev kot tudi na partnerje vodovodarje s katerimi sodelujemo.

 

                   Toplotna črpalka Mitsubishi Electric Ecodan notranja           toplotna črpalka Mitsubishi Electric Ecodan zunanja