KAKO IZBRATI PRAVO TOPLOTNO ČRPALKO

Dejstvo je, da ni vsaka toplotna črpalka prava toplotna črpalka. V poplavi ponudnikov na trgu, kjer vsak hvali svoje, se profesionalni monterji tako kot stranka, ki se odloča za nakup toplotne črpalke, srečujemo z enako dilemo: katere so kvalitetne v dejanski uporabi in katere so samo na papirju, v realnosti pa je zgodba popolnoma drugačna. Pojavilo se je precej podjetij-ponudnikov, ki dobesedno lebdijo v megli in ne mine teden, da nas ne kličejo v želji, da bi zanje montirali blagovno znamko, ki jo zastopajo. V članku vam zato predstavljam nekaj dejstev, na katere morate biti pozorni pred nakupom.

PREVERJENE BLAGOVNE ZNAMKE

Zelo pogosto se za imenom skriva celotna toplotna črpalka ali vgrajene komponente kitajskega izvora. Ponudniki takih produktov so običajno manjša podjetja, kjer je poleg direktorja še tajnica brez ustreznega znanja in ostalega suporta, ki kupcu pripada ob nakupu. Tudi v Sloveniji dobimo velika podjetja, ki pod svojo domačo blagovno znamko ponujajo toplotne črpalke slabše kvalitete, ki so v celoti narejene na Kitajskem.

Zato priporočam, da se odločite za nakup uveljvaljene blagovne znamke, kot so slovenski Kronoterm, Mitsubishi, Daikin, itd., pri katerih je zgodba popolnoma drugačna. Podjetja, ki zastopajo uveljavljene blagovne znamke, so običajno od krovnih podjetij - proizvajalcev zelo dobro »suportirana«, tako s kompletnim naborom modelov, rezervnimi deli, kot tudi ustreznimi kadri s področja razvoja, trženja in servisa naprav. Proizvajalci tako pooblaščene monterje, serviserje izobražujejo in zahtevajo visoko strokovno znanje, kar se odraža na kvalitetno opravljeni storitvi in zadovoljstvu kupca.

SERVIS

Ko kupujete toplotno črpalko, vsi obljubljajo kvaliteten servis, saj je to predpogoj, da boste zadovoljni in brez skrbi tudi v primerih, če gre kaj narobe.

Kaj, če bo vaš monter ravno takrat, ko se vam toplotna črpalka pokvari, na dopustu v tujini, bolniški, ali da bo delal na večjem objektu?

Podjetja-uvozniki naprav, ki so zanesljiva in dobro organizirana, imajo zaposlene serviserje kot tudi kontaktno servisno številko, na katero lahko pokličete kadarkoli. K vam bodo v najkrajšem možnem času prišli njihovi serviserji oziroma nekdo iz pooblaščene mreže monterjev in serviserjev. Bolj kvalitetne naprave imajo običajno možnost priključitve na internet, kar omogoča popoln nadzor delovanja, upravljanje naprave in spremembo parametrov na daljavo. V primeru, da pride do napake v delovanju, se napako običajno diagnosticira na daljavo, kar bistveno skrajša čas popravila. Ob pravilni montaži kvalitetnih toplotnih črpalk pa običajno več let ni potrebe po servisu, kar lahko trdimo z gotovostjo, saj v našem podjetju v vseh letih opravljanja storitve še nismo izvajali garancijskega servisa toplotne črpalke.

KAKO IZBRATI USTREZNO NAPRAVO ZRAK-VODA?

Pri izbiri naprave je potrebno odgovoriti na naslednja vprašanja:

 • Radiatorsko, talno ali kombinirano ogrevanje?
 • Optimalna ogrevalna moč toplotne črpalke? (Upoštevati letno porabo energenta. Pri novogradnjah pa projektantski izračun)
 • Maksimalna temperature vode v ogrevalnem krogu? (Nizko, srednje ali visoko temperaturna)
 • Izkoristek naprave? (Podatki v prospektih so pogosto »napihnjeni«, zato priporočamo ogled seznama naprav pri Eko skladu)
 • Kompaktna zunanja enota - monoblok ali split naprava? (Prednosti in slabosti)
 • Velikost bojlerja, ki se določa glede na število članov gospodinjstva in navad.
 • Upoštevanje izolacijske lastnosti objekta (fasada, streha, stavbno pohištvo).

 

Novejši objekti so večinoma zelo dobro izolirani in uporabljajo talno ali kombinirano ogrevanje. Temperatura ogrevalne vode je v najbolj mrzlem času običajno le do 38 stopinj Celzija, zato je ta način ogrevanja najbolj racionalen. Tudi izbira toplotnih črpalk je za opisani temperaturni režim mnogo večja, kot za sisteme radiatorskega ogrevanja.

Pri izbiri črpalke za radiatorsko ogrevanje je potrebno biti zlasti pozoren na:

 • Da z agregatom toplotne črpalke segreva ogrevalno vodo do minimalno 55 stopinj. Nekatere črpalke jo segrevajo do 60 stopinj (Mitsubishi Ecodan in Zubadan) oziroma celo do 65 stopinj (Kronoterm ON/OFF naprave monoblock in split izvedbe).
 • Naprava mora učinkovito ogrevati tudi pri nizkih zunanjih temperaturah. Toplotne črpalke, prilagojene za radiatorsko ogrevanje, imajo elektronsko kontroliran vbrizg hladiva v uparjalnik in zato ohranjajo nazivno moč vse do zunanje temparature -15 stopinj celzija (Mitsubishi Zubadan, Kronoterm, Panasonic T-CAP Aquarea, itd.).
 • Nekateri proizvajalci ponujajo tudi dvokompresorske naprave, ki lahko segrejejo ogrevalno vodo celo do +80 stopinj in so odlična izbira za objekte, kjer so radiatorji pod-dimenzionirani in sistem potrebuje višje temperature. Z naše strani bolj zagovarjamo povečanje radiatorjev in s tem znižanje temperature ogrevalne vode v območje 60 stopinj, kjer lahko uporabimo enokompresorske naprave. Pri sistemu ogrevanja namreč velja zlato pravilo, ki se glasi: Za vsako stopinjo znižanja temperature ogrevalne vode v sistemu konec ogrevalne sezone pomeni prihranek denarja. Če je stopinj več, je tudi evrov več.
 • Toplotna črpalka je pri višjih temperaturah bolj podvržena zamrzovanju zunanje enote in s tem posledično odtaljevanju (automatic defrosting), za katero rabi energijo. Če jo potegne iz ogrevalnega sistema, bo le-ta temperaturno zanihal, zaradi česar se zmanjša učinkovitost ogrevanja.  ON/OFF naprave običajno uporabljajo zalogovnik in črpalka v odtaljevanju potegne del toplotne energije iz zalogovnika, kar zelo minimalno vpliva na ogrevalni sistem. S tega vidika trdimo, da so ON/OFF naprave v kombinaciji z zalogovnikom idealne za sisteme radiatorskega ogrevanja.
 •  Pri inverterskih napravah se običajno vključijo električni grelci, ki dajejo energijo za odtaljevanje uparjalnika zunanje enote.

Dejstvo je, da zamrzujejo vse zunanje enote vseh toplotnih črpalk. Boljša kot je črpalka (večja kot je razlika med zunanjo temperaturo in temperaturo uparjanja), bolj je podvržena zamrzovanju. In po čem se ločijo dobre od slabih črpalk? V idealnih razmerah vse delajo dobro, pri nizkih temparaturah, ob veliki vlažnosti zraka in zelo pogostem zamrzovanju pa dobre črpalke uspejo kljub temu delovati dobro, zato je čas ogrevanja mnogo daljši od časa odtaljevanja. Tudi na moč naprave to ne sme bistveno vplivati. Slabim črpalkam močno pade ogrevalna moč, zato se tudi podaljšuje čas odtaljevanja, kar skrajša čas ogrevanja. Tu pa se nam že poraja vprašanje, ali je slaba toplotna črpalka res najcenejši sistem ogrevanja?

 

KAJ JE NAŠA USMERITEV

Naša usmeritev ni biti najcenejši izvajalec, ampak se izredno trudimo in hočemo biti najbolj kvalitetni. Naši zunanji vodoinštalaterji so profesionalci na svojem področju in od njih zahtevamo, da je izdelek kvalitetno narejen in v dogovorjenih časovnih okvirjih.

Zaposleni v našem podjetju smo elektroniki z večletnimi izkušnjami (tudi do 35 let). Redno se izobražujemo, saj je dobro poznavanje naprav predpogoj za doseganje spoštovanja pri dobaviteljih in kvalitetno montažo naprav. Sami izvedemo ogled objekta in se pri izbiri naprave vedno stranki maksimalno prilagodimo glede na njene želje in obstoječe stanje objekta. Izvedemo montažo opreme, električne povezave komponent sistema ter zagon in nastavitev parametrov.

Naši dobavitelji so samo uveljavljena podjetja, ki nam nudijo popoln suport na vseh področjih (dobava blaga, programske opreme, izobraževanje, rezervni deli, itd.). Naši dobavitelji imajo kader, ki se ukvarjaja s servisom in so v pomoč tako nam monterjem pri tehničnih vprašanjih kot strankam v primeru kakršnih koli težav. Vsaki stranki, ki se obrne na nas, nudimo odgovore na vsa vprašanja in ji tudi svetujemo. Za dokončno definiranje tipa toplotne črpalke in končno ceno izvedbe je seveda potreben predhoden ogled objekta.

Našo spletno stran www.fonex.si smo postavili z namenom, da med nami, našimi sedanjimi in bodočimi strankami vzpostavimo čim boljši način komunikacije. Poleg katalogov in opisov naprav, naših referenc itd.,  je na voljo tudi obrazec povpraševanja. V praksi se je izkazalo, da nam natančno izpolnjen obrazec povpraševanja daje popolno sliko ogrevalnega sistema, na podlagi katere lahko predlagamo ustrezno napravo in izdelamo ponudbo z več kot 90 % natančnostjo.

 

 

 

VIDEO - TOPLOTNE ČRPALKE KOT NAJCENEJŠI VIR OGREVANJA: