TOPLOTNE ČRPALKE-KRONOTERM

Tolpotne črpalke kronoterm - termo-tehnikaPodjetje Fonex Laharnar d.o.o je že večletni pogodbeni partner za dobavo, montažo in servisiranje naprav blagovne znamke Kronoterm.
Podjetje Termo–tehnika se že več kot 25 let intenzivno ukvarja z razvojem in proizvodnjo toplotnih črpalk za ogrevanje objektov in vode, toplotnih črpalk za ogrevanje bazenov, hladilnih sistemov za hlajenje strojev in hladilnih naprav za razsluzevanje mošta in hlajenje vina. Fleksibilen in strokovno usposobljen kolektiv zaposlenih predstavlja temelje podjetja, zgrajene na znanju in izkušnjah, raziskavah in razvoju vrhunske tehnologije
 
Ker v podjetju Termo–tehika gradijo na zanesljivosti in kakovosti, imajo svoj lasten laboratorij, kjer potekata razvoj in preizkušanje novih proizvodov. Vsi izdelki so na koncu proizvodne linije 100 % preizkušeni in kontrolirani.
 
V proizvodnji se vgrajuje kakovostne komponente priznanih proizvajalcev, kot so: Danfoss, Electrolux, Luve, Copeland, Swep, Alfa Laval, Austria Email, Honeywell, Ziehl Abegg, Ebm Papst, Alco, Tecumseh, Grundfoss, Willo.
 

Toplotne črpalke zrak/voda

 

Tudi hladen zrak je poln energije

Zrak je povsod na voljo, zato je neizčrpen vir energije. Sodobne toplotne črpalke omogočajo odgrevanje tudi pri zunanji tempreaturi do -25 °C. Četudi se zdi skoraj nemogoče, lahko tudi pri tako nizki temperaturi prihranite do 50% energije. To je investicijsko najcenejša vrsta toplotnih črpalk, enostavna in poceni sta tudi montaža in vzdrževanje.
 

Priporočeni načini izgradnje ogrevalnega sistema

Toplotne črpalke zrak/voda se običajno projektirajo tako, da samostojno pokrijejo vse toplotne izgube objekta do zunanje temperature – 5 °C. Pod to mejo (vivalentna točka) lahko toplotna črpalka deluje skupaj z drugim ogrevalnim virom. Tako pokrijemo več kot 98% toplotnih potreb objekta z delovanjem toplotne črpalke. Kot drugi ogrevalni vir se pri novogradnjah uporablja običajno električni grelec, ta pa se lahko uporablja tudi pri obstoječih objektih z dobrim konvencionalnim ogrevalnim virom. Elektronsko krmiljenje omogoča enostavno nastavitev točke preklopa na 2. ogrevalni vir.
 
 
Toplotna črpalka zrak voda kronoterm
 
 

Toplotne črpalke voda/voda in zemlja/voda

 

Toplotne črpalke voda/voda

Toplota podtalnice je za izkoriščanje s toplotno črpalko zelo ugoden energijski vir. Njena prednost je sorazmerno konstanten temperaturni nivo, ki je približno med +7 in +12 °C. Da lahko koristimo podtalnico, moramo ob zgradbi izvrtati v zemljo dve vrtini - za črpanje in vračanje podtalnice. V prvo vrtino vstavimo cev s potopno črpalko. Med obratovanjem nam črpalka potiska vodo skozi toplotno črpalko, ki ji odvzame toplotno energijo in jo ohlajeno za nekaj °C ( od 2 do 4 °C) vrača po drugi, nekaj metrov (15 – 20m) oddaljeni vrtini nazaj v podtalnico. Količina vode v sesalni vrtini mora zadostovati za neprekinjeno obratovanje pri največjih toplotnih potrebah. Za črpanje podtalnice potrebujemo vodno dovoljenje, vodo pa je potrebno pred pričetkom del kemično analizirati. Podtalnica je torej zaradi relativno visoke temperature idealen vir toplote, saj z njo dosegamo visoka grelna števila. Iz tega sledi, da je ta vodni vir energetsko najučinkovitejši (če upoštevamo letno povprečje). Toplotne črpalke voda/voda dajejo veliko toplotno moč ob zelo majhnih zunanjih dimenzijah. K robustni in inovativni izvedbi še dodatno prispeva poseben ploščni toplotni izmenjevalec iz nerjavečega jekla. 
 

Toplotne črpalke zemlja/voda

Toplotne črpalke zemlja/voda izkoriščajo toplotno energijo, shranjeno v kameninah oz. zemlji. Tam je uskladiščena velika količina sončne energije, ki jo lahko izkoristimo za ogrevanje hiše in/ali sanitarne vode. Količina energije, ki jo lahko odvzamemo zemlji, je odvisna od sestave tal, moči in načina izkoriščanja. Odvzem toplote se izvaja s pomočjo tekočine, ki kroži v zaprtem cevnem sistemu, položenim na globini od 120 – 130 cm (horizontalni kolektor), ali pa so cevne sonde vstavljene v vrtine od 60 – 140 m (vertikalna sonda). Krožeča voda odda toploto toplotni črpalki, ki jo s pomočjo dodane električne energije pretvori na višji temperaturni nivo (do 55 °C), vrača pa se ohlajena za ca. 4 °C.
 
 Toplotna črpalka voda voda